Spectr News Theme

De beste lens voor voetbalfotografie

Woensdag 4 Juli 2018, 20:57

Voetbal is de populairste en de meest gefotografeerde sport ter wereld. De snelheid en de grootte van het veld maken het tot een uitdaging om de actie goed in beeld te krijgen.

Een gemiddeld voetbalveld in Nederland is 68 meter breed en 105 meter lang. Je hebt dus in ieder geval flink wat millimeters nodig om de spelers op de foto te krijgen. Je wilt immers geen zoekplaatje, maar je wilt gezichtsuitdrukkingen kunnen zien (en de bal).

Beginner
Wanneer je begint met het fotograferen van voetbal dan is een 70-300mm f4-f/5.6 lens ideaal. Deze zijn voor een zacht prijsje te koop (zeker tweedehands) en hebben het ideale bereik. Als je op de achterlijn zit kom je met 300mm aardig in de buurt van de middenlijn. Als de spelers in het strafschopgebied komen kun je door uit te zoomen naar 70mm de spelers nog steeds volledig in beeld krijgen.

Een 70-300mm lijkt ideaal, maar als je vaker voetbal fotografeert, loop je snel tegen de beperkingen aan. Optisch zijn deze lenzen beperkt en op 300mm loopt het diafragma op naar minimaal f/5.6. Om je sluitertijd dan nog snel genoeg te houden moet je de ISO aardig opschroeven. Bij goede lichtomstandigheden is dat geen probleem, maar in de avond of op een donkere dag loop je toch echt tegen de grenzen aan.

Gevorderd
Als je de smaak eenmaal te pakken hebt en vaker voetbal fotografeert dan is een logische vervolgstap een 70-200mm f/2.8 lens. Je levert qua bereik dan iets in, maar je maakt wel een enorme sprong op het gebied van kwaliteit. Het is een aardige investering maar je hebt dan wel een f/2.8 lens! Door die f/2.8 kun je in de avond gewoon door blijven fotograferen en je krijgt ook nog eens een prachtige achtergrond cadeau. De spelers komen op f/2.8 veel meer los van de achtergrond waardoor eventuele storende achtergronden minder opvallen.

Omdat 200mm soms wat beperkt is, kun je met een teleconverter eenvoudig wat millimeters toevoegen. Met een 1,4x teleconverter verleng je de brandpuntsafstand van je lens naar 98-280mm. Grootste nadeel hiervan is dat je maximale diafragmaopening dan kleiner wordt. Je hebt dan geen f/2.8, maar f4 over het hele bereik.

Professioneel
Met een 70-200mm f/2.8 heb je een mooie lens, maar wat nu? Je bent serieus met voetbalfotografie bezig, maar als je eerlijk tegen jezelf bent weet je dat je met 70-200mm gewoon tekort komt. Je komt dan op een punt waarop je je af moet vragen hoever je wilt gaan. Welke uitgave kun je voor jezelf nog verantwoorden? Als budget geen rol speelt dan ga je natuurlijk voor een 400mm f/2.8 of 500mm f4. Met je 70-200mm f/2.8 op een tweede body heb je een onverslaanbare combinatie. Je zit dan als een koning langs de lijn bij de plaatselijke voetbalclub.

Een budgetvriendelijkere oplossing is een 300mm f/2.8 met een 1,4x teleconverter. Je bent dan iets goedkoper uit, maar we hebben het nog steeds over serieus geld.

Shop till you drop
Een vermogen uitgeven uitgeven aan een lens, maar ben je er dan? Een dure lens schroef je natuurlijk niet op een goedkope trage camerabody. Daar hoort een stevige snelle body bij met bijbehorend prijskaartje. Misschien ook nog snellere geheugenkaarten erbij omdat de buffer van je camera anders helemaal volloopt?
Sportfotografie is een dure hobby omdat het maximale eisen stelt aan al je apparatuur, maar ook aan jezelf. Je moet 90 minuten lang gefocust zijn om die ene foto te maken. Al is het natuurlijk maar net hoe gek je het zelf maakt. Het belangrijkste is uiteindelijk toch dat je er plezier in hebt en dat je kunt genieten van de foto’s die je maakt.