Spectr News Theme

De charme van American football

Donderdag 10 Mei 2018, 18:00

Met ruim honderd miljoen televisiekijkers is de Super Bowl één van de grootste sportevenementen ter wereld. De finale van het American football seizoen breekt elk jaar weer nieuwe records. Of het nu gaat om kijkcijfers, reclame inkomsten of het aantal Tweets per seconde. American football is enorm en zit in het DNA van elke Amerikaan. Hoe anders is dat in Nederland.

Op een druilerige zondagmiddag in april zat ik langs de lijn bij een wedstrijd van de Utrecht Dominators. Dit team speelt in de eerste divisie. Dat is het op één na hoogste niveau in Nederland. Het feit dat dit ook direct het laagste niveau is, zegt wel iets op de populariteit van de sport in Nederland.

Sport voor echte mannen
Dat de sport in ons land niet zo groot is kan ik wel begrijpen. Het imago dat de sport heeft, spreekt waarschijnlijk maar een beperkte groep aan. Van een afstand bekijk ik nieuwsgierig de spelers één voor één door mijn lens. Ik zie veel grote sterke mannen. Mannen die ook zonder schouderpads een indrukwekkend postuur hebben. Op het veld staan ook iets (relatief) kleinere mannen. Ze zien er niet alleen krachtig uit, maar ook atletisch en razendsnel. Als ik bijna alle spelers in me heb opgenomen valt mijn oog op een iets kleinere speler. Een glimlach verschijnt op mijn gezicht. Op het veld staan niet alleen grote sterke kerels maar ook een stoere vrouw. Hoezo een mannensport?

Krakend plastic
Op het moment dat het fluitsignaal klinkt, barst er een tumult los. Het team met de bal probeert zoveel mogelijk yards te winnen terwijl het andere team alles op alles zet om ze tegen te houden. Fysiek contact wordt hierbij niet geschuwd. Of het nu gaat om het blokkeren of om het tackelen van de tegenstander. Regelmatig klinkt het geluid van krakend plastic, maar toch ziet het er gecontroleerd uit. Het veroveren van de bal is het doel. Niet het blesseren van de tegenstander. Het spel wordt hard gespeeld, maar wel met respect voor elkaar.

Publiek
Dat American football in Nederland een kleine sport is, laat zich het best illustreren door het kleine aantal toeschouwers bij deze wedstrijd. Langs het veld staan meer reservespelers en staf dan dat er pure toeschouwers staan. Dat is in mijn ogen onterecht. De mannen en vrouwen op het veld schotelen een waar spektakelstuk voor. Ja ze gaan er hard in, maar als je iets langer kijkt zie je echte atleten die hun sport niet alleen met kracht beoefenen, maar juist ook met techniek, snelheid en souplesse. Ik kan het iedereen aanraden om eens een wedstrijd te bezoeken.